Албания и Косово ще се обединят в ЕС или извън него, убедени в Тирана

| от |

Обединяването на Албания и Косово е неизбежно, независимо дали това се случва чрез членството в Европейския съюз или не. Това заяви албанският министър-председател Еди Рама, цитиран от „Ройтерс“.

Това предположение бе осъдено от Белград, където висш държавен служител обвини албанския премиер Еди Рама, че „бие барабаните на войната“ чрез Косово.

Сърбия и Западът са чувствителни за всякакви разговори за обединение на Албания и Косово, нещо, което западните сили изключиха, когато подкрепиха независимостта на Косово от Сърбия през 2008 година.

Косово и натовският член Албания от дълго време казват, че сенадяват да се обединят под знамето на Европейския съюз, където границите са много по-отворени за хора и стоки.

Обединението на албанците от Албания и Косово енеизбежно и неоспоримо„, заявява в интервю Рама.

Въпросът е как това ще се случи. Дали ще стане в контекста на ЕС като естествен процес, разбираем за всички или ще се случи като реакция на слепотата и бездействието на ЕС“, коментира албанският премиер.

Критикувайки нежеланието на ЕС да разшири безвизовия режим за Косово, Рама заяви, че блокът трябва да мисли по-стратегически и да иска Балканите да станат част от него, колкото е възможно по-скоро.

„Тогава, разбира се, всички етноси на Балканите ще бъдат заедно без необходимостта от граници“, каза още той.

В отговор на това сръбският премиер Александър Вучич коментира в туитър, че Албания и Косово никога няма да се обединят.

„Призовавам албанските лидери да спрат да предизвикват нестабилност в региона„, написа Вучич.

От своя страна съветникът на сръбския президент Томислав Николич – Марко Джурич, заяви: „Ние призоваваме Република Албания да спре да удря барабаните на войната и да се посвети изцяло на спазването на международните и добросъседски задължения“. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Албания и Косово ще се обединят в ЕС или извън него, убедени в Тирана