Димитър Георгиев е предложен за шеф на ДАНС

| от |

Правителството предлага Димитър Георгиев за нов председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. Решението е одобрено на днешното заседание на министрите. Предстои президентът Росен Плевнелиев да реши дали да одобри предложението и да издаде указ за назначаването му.

До смяната на шефа на ДАСН се стигна след като досегашният председател Владимир Писанчев се оттегли на 6 март. Оставката му бе поискана от премиера Бойко Борисов. Заедно с него си тръгна и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Кандидатът за шеф на ДАНС Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, от където има магистърска степен по икономика. От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което – до 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи. В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.

 
 
Коментарите са изключени за Димитър Георгиев е предложен за шеф на ДАНС