Те вместо Русия?

| от |

В опита си да намери алтернатива на руските газови доставки, Европа очевидно се осланя на твърде съмнителни партньори. Твърди се, че още тази година Брюксел ще започне преговори с Азербайджан и Туркменистан, информира Дойче веле.

В опита си да диверсифицира своите източници на суровини, ЕС залага на твърде съмнителни решения. Това става ясно от два документа, които регламентират т.нар. европейски енергиен съюз. По информация на списание „Шпигел“, което разполага с въпросните документи, още през тази година трябва да бъде гласуван меморандум за разбирателство между ЕС, Туркменистан и Азербайджан. Меморандумът е част от пакет с мерки за повишаване на устойчивостта на европейското снабдяване с природен газ.

В края на декември „Шпигел“ информира, че ЕС иска да удвои капацитета на газопровод от Азербайджан. В такъв случай Азербайджан би могъл да доставя до 20 милиарда кубически метра природен газ годишно. Що се отнася до туркменистанския природен газ, Турция отдавна настоява за доставки от тази страна. Към момента Туркменистан доставя газ през Русия само спорадично.

„ЕС иска да използва всичките си външнополитически инструменти, за да сключи стратегически партньорства с производители и транзитни страни“, четем в актуалния проектодокумент за европейския енергиен съюз. В документа се изброяват поименно Алжир, Турция, Азербайджан, Туркменистан и няколко африкански държави. А сътрудничеството със САЩ, Норвегия и Канада трябва да бъде засилено, четем още в документа.

В предишен вариант на този проектодокумент се споменаваше и Иран, който сега обаче е изключен от списъка с потенциалните партньори. Вместо това се казва, че ЕС е отправил поглед към „други потенциални доставчици“, съобщава „Шпигел“.

Австрийският „Курир“ също подхваща темата и пише: „ЕС иска до 2016 година да разработи обхватен пакет за диверсификация на газовите доставки. Причината за това е газовият спор между Украйна и Русия, от който страда и Европа“.

Една от най-корумпираните държави в света

Газовият спор между Украйна и Русия не е от вчера. В края на октомври 2014 година тогавашният еврокомисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер успя да постигне компромис, който обаче реши проблемите на Украйна с газовите доставки от Русия само за кратко време. Москва и Киев продължават да са в клинч по отношение на дългосрочните газови доставки. Споразумението между двете страни изтича през пролетта на тази година, а опасността Русия да прекрати доставките за Украйна е съвсем реална.

С оглед на това развитие ЕС се опитва да диверсифицира своите енергийни източници. И очевидно залага на оспорвани партньорства. Туркменистан, например, разполага с едни от най-големите световни газови запаси. Бившата съветска република е обаче диктатура и се числи към 10-те най-корумпирани държави в света. Азербайджан пък се нарежда на едно от последните места в класацията на „Репортери без граници“ за медийната свобода.

Плановете на Брюксел вече срещат сериозен отпор. „Няма смисъл да се инвестират двуцифрени милиардни суми в едно трасе, което е толкова несигурно и толкова сложно от геополитическа гледна точка“, казва Щефен Буколд, управител на консултантското бюро „EnergyComment“. Според Буколд, много по-изгодно за Европа е да внася втечнен природен газ. Суровината се охлажда до минус 164 градуса и може да бъде транспортира като liquified natural gas (LNG) с танкери по цял свят. „LNG-пазарът още дълги години ще се характеризира със свръхкапацитети, покрай което цените ще останат ниски“, убеден е експертът.

А възобновяемите енергии?

Зелените също критикуват стратегията на Брюксел. „Вместо да търси нови източници и да засилва още повече зависимостта на Европа от фосилните горива, Брюксел трябва да заложи на възобновяемите енергийни източници и на енергийната ефективност“, пишат в обща декларация депутатите Аналена Бербок и Оливер Кришер. Още повече, че в проекта за европейски енергиен съюз е записано, че „Европа трябва да стане номер 1 при възобновяемите енергии“. ЕС си беше поставил за цел до 2030 година да покрива най-малко 27 процента от енергийните си нужди с помощта на възобновяеми източници.

 
 
Коментарите са изключени за Те вместо Русия?