Шефът на „Криминална полиция“ хвърли оставка

| от |

Директорът на „Криминална полиция“ Константин Титянов е подал рапорт за напускане. Титянов бе назначен на поста си от предившното Народно събрание, когато бяха обособени двете отделни дирекции „Криминална полиция” и „Охранителна полиция”.

Новият парламент обаче одобри нови поправки, според които двете звена отново ще се слеят в една служба – „Национална полиция”. Засега не е ясно кой ще застане начело на обединеното звено. Възможно е това да е Тодор Гребенаров, който сега оглавява Охранителна полиция.
Засега няма официално съобщение на МВР за оставката на Титянов, който е бивш шеф на полицията в Благоевград.
Все още се решава съдбата на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Въпреки, че премиерът Бойко Борисов заяви, че за момента не вижда нужда да сменя Лазаров, президентът Росен Плевнелиев настоя за рокади в МВР и ДАНС. Според държавния глава това се налага, тъй като спецслужбите не работят добре. Борисов обаче се опасява, че ще бъде обвинен в чистка, ако започне рокади.

Междувременно Лазаров бе атакуван от бившият шеф на бургаската полиция Милен Димитров. Последният разказа пред парламентарната комисия по вътрешен ред, че преди време докладвал на главния секретар за странни факти около разработката „Червеи”. Тогава Лазаров му отвърнал сам: „Продължавай да изпълняваш това, което министърът е наредил”.
Светлозар Лазаров уточни, че да бъде главен секретар за него не е самоцел. Това обаче не обяснява защо той не подаде оставка и не пое отговорност за инцидента по време на операция „Лясковец”, когато бе убит командос.

Преди дни се разбра, че шефът на отдел „Криминална полиция“ в Главна дирекция „Криминална полиция“ Атанас Илков е уволнен дисциплинарно именно заради случая. Мотивът е, че подвел Лазаров, че стрелецът Петко Петков е опасен.
Главният секретар обаче заяви, че е изненадан от това решение.

 
 
Коментарите са изключени за Шефът на „Криминална полиция“ хвърли оставка