Италия е готова да оглави коалиция срещу „Ислямска държава“ в Либия

| от |

Италия е готова да оглави коалиция от европейски и северноафрикански страни за борба срещу „Ислямска държава“ в Либия. Това заяви в интервю за вестник Il Messaggero италианският военен министър Роберта Пиноти, предаде ТАСС.

Ако в Афганистан изпратихме 5000 души, то в Либия, която е много близо до нашите граници, мисията може да бъде по-голяма и обхватна от гледна точка на наличния състав. Италия е готова да участва в коалиция от европейски и северноафрикански страни, за да спрем разпространението на „Ислямска държава„, каза тя.

Министърът не изключва присъствието на сухопътни войски, като подчерта, че всяка помощ трябва да бъде съгласувана с либийските власти. Според нея мисията трябва да е под егидата на ООН, а италианското участие трябва да бъдеутвърдено от парламента на страната.

Изправени сме пред нов опасен враг. Преди няколко месеца беше съобщено, че в редиците на „Ислямска държава“ воюват 25 хиляди бойци, но сега ежемесечно числеността им може да нараства с 1000 или 1500 души. Не е ясна съдбата на оръжията от времето на Муамар Кадафи в Либия, обясни министърът. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Италия е готова да оглави коалиция срещу „Ислямска държава“ в Либия