Митническият съюз под въпрос? Астана с ембарго срещу дъмпинговия руски внос

| от |
Казахстан спира импорта на пилешко от РФ – Назарбаев се страхувал от путиновия „украински сценарий“

Сриването на рублата направи стоките от Руската федерация (РФ) опасни за съседните държави, сред които и тези от общото пространство на Митническия съюз, разкрива авторитетният бизнес всекидневник „Коммерсантъ“.

Изданието пише, че Москва за пръв път сама се сблъсква със сериозно ембарго, каквото наложи в отговор на санкциите на Европейския съюз (ЕС) и още редица западни държави. Съюзниците й в Астана обмислят протекционистки мерки за казахстанските производители, които не смогват на евтиния безмитен поток на стоки от РФ.

Kazahstan4Според вестника Казахстан обсъжда налагане на забрани или на друг вид ограничителни мерки върху поевтинелите руски нефтопродукти, автомобили, метали, пилешко месо, брашно, сокове и сладкарски изделия. Местните производители просто не могат да конкурират по цени с руските си колеги, пояснява „Коммерсантъ“: „За компаниите от РФ износът за Казахстан не е толкова голям бизнес, но пък подобните решения директно заплашват икономическата интеграция между Москва от една страна, и Астана с Минск – от друга“.

Според източниците в Министерството на селското стопанство на РФ, Евразийската икономическа комисия, властите в Астана настояват за въвеждане на забрани и квоти за внос и на такива видове продукция като акумулатори, строителни материали, кабели, проводници, стъкло, месо и яйца, макарони.

Според някои от представители на руската страна, между РФ и Казахстан преговорите продължават вече над една седмица, като Москва отрича да има нужда от каквито и да било рестрикции: „достатъчни основания за въвеждане на ограничения не са предоставени“. „Статистиката на Митническия съюз не потвърждава за наличие на рязък ръст на износа на руската продукция в посока Казахстан“.

Официалната статистика обаче не включва малки партии на едро и обемите, които се внасят от физически лица. „Основните допълнителни обеми от Русия минават по режима на ненаблюдавана търговия, затова е неконтрулируемо и не се отчита“, става ясно още от думите пък на казахстански източник.

Kazahstan2Предложението за ограниченията е на Националната палата на предприемачи на Република Казахстан (НППРК) – местният бизнес предлага спешни мерки например за пилешкото месо, което в момента се внася на двойно по-ниски цени, отпреди валутната криза в РФ. Неговите руски колеги обаче са категорични, че Астана трябва да намали вноса на меса от трети държави, след като е членка на Митническия съюз.

В Казахстан и без това отива не повече от 1% от руското производство на пилешко месо – де факто забраната ще засегне само няколко компании“, аргументира се зам.-началник на Отдел „Прогнозиране“ в „Газпромбанк“ Даря Снитко. Има спор и заради яйцата, внасяни от РФ в Казахстан – цената им в момента е с цели 20% по-ниска отпреди сриването на рублата и местните производители искат да има квота за 500 млн. бр.

Припомня се, че това е поредно от началото на украинската криза напрежение между Астана и Москва, което води до ограничаване на импорта от РФ – през ноември казахстанците забраняваха доставките на руска водка и бира заради „нови изисквания за маркиране на вносни стоки“.

Nazarbaev.Photo by Mykhailo Palinchak/POOLРуски анализатори виждат именно политическа мотивация в ограниченията на Казахстан, като напоследък заради ескалацията в Украйна темата редовно се коментира и от президента Нурсултан Назарбаев. Астана се притеснява „източноукраинският сценарий“ да не бъде активиран от Москва в Северен Казахстан, където живее предимно рускоезичното население.

През септември 2014 г. Назарабаев дори намекна, че ако се наложи, Казахстан ще напусне Митническия съюз – според него тесните икономически отношения не означават, че Астана трябва да подкрепя Москва в украинската криза.

На една от срещите на върха на ОНД руският президент Владимир Путин директно обвини и другия член на Митническия съюз, Минск, в незаконен според него реескпорт на полски стоки в РФ: „Ябълки идват – пише Беларус, сваляме стикерите, а под тях други – Полша!“.

TimoftiТогава руският държавен глава се скара и с молдовския си колега Николае Тимофти, който го обвини в блокаж на стоките от асоцииралата се през лятото на 2014 г. в търговското пространство на ЕС държава.

Руските медии писаха, че двамата лидери едвам не са се хванали за гуша заради това, че според Путин Кишинев като Киев в трябвало да отложи подписването на икономическата част за асоцииране в Евросъюза.

Николай Марченко

 
 
Коментарите са изключени за Митническият съюз под въпрос? Астана с ембарго срещу дъмпинговия руски внос