САЩ съжалиха за отсъствието на по-висш представител в Париж

| от |

Белия дом открито изрази съжалението си, че не е изпратил по-високопоставен ръководител, който да участва в историческото шествие срещу тероризма, което се проведе в Париж в неделя в присъствието на многобройни чуждестранни ръководители.

„Тази символика е важна, изразяването на тази солидарност е знакова“, каза говорителят на президента Барак Обама, Джош Ърнест, след лавината от критики в САЩ. Трябваше да изпратим някой високопоставен ръководител, добави той по време на ежедневния си брифинг, на който приветства „забележителната проява на единство на французите“. „Този марш на републиката, най-голямата мобилизация във Франция от Освобождението през 1944 г, събра близо 4 млн. души в различни френски градове. Освен, че самият президент Обама не присъства, много медии и американски общественици си задаваха въпроса защо нито вицепрезидентът Джо Байдън, нито държавният секретар Джон Кери, нито министърът на правосъдието Ерик Холдър са участвали в това шествие в памет на жертвите на атаките от миналата седмица в Париж, при които бяха убити 17 души. На шествието в неделя във френската столица бяха дошли около 50 държавни и правителствени ръководители, а САЩ от своя страна бяха представени от посланичката Джейн Хартли. Говорителят на американския президент оправда отсъствието му с необходимостта от вземане на съответните мерки за сигурност, което не е било възможно да стане навреме заради краткия срок от обявяването на датата за шествието.

Държавният секретар Джон Кери, който е на посещение в Индия, от своя страна каза, че отношенията между САЩ и Франция не се крепят на един конкретен момент или определен ден. Кери, който е франкофон и франкофил, припомни, че е бил един от първите в света, които са изразили своята солидарност с Франция. Отсъствието му бе особено очевидно, като се има предвид, че той не пропуска случай да отскочи до Франция и е бил там около петнайсетина пъти откакто пое поста първи дипломат на САЩ. Той съобщи, че в петък ще посети Париж. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за САЩ съжалиха за отсъствието на по-висш представител в Париж